Het Oud Limburgs Schuttersfeest Zondag 3 juli 2005

OLS
Het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) wordt ook wel D'n Ouwe Limburger genoemd.
Het evenement wordt jaarlijks georganiseerd voor alle schutterijen die zijn aangesloten bij de Oud-Limburgse Schuttersfederatie.

Wedstrijden
De start van het OLS is een optocjt van alle schutterijen, waarbij een jury de schutterijen op een aantal punten beoordeeld.
Daarna zijn er tal van wedstrijden waarin deelnemers individueel of als groep om de prijzen strijden. Er zijn muziekwedstrijden (druimbands, solisten), bekwaamheidswedstrijden (vendeliers excercitiepelotons) en schoonheidswedstrijden (koningen, koninginnen, keizers, keizerinnen, generaals, bielemannen, sappeurs en marketentsters).

Schietwedstrijd om D'n Um
De schietwedstrijd is het allerbelangrijkst. Iedere schutterij neemt deel met een zestal. De schutters moeten houten bolletjes (bölkes) afschieten uit een schietboom. Als eeb van de schutters een bolletje mist, is de wedstrijd voor die schutterij afgelopen. De schutterij die als laatste overblijft is de winnaar. Deze vereniging mag de troffee, D'n Um, mee naar huis nemen.
Deze wedstrijd begint aan het eind van de middag en er wordt gestopt met schieten als het te donker wordt. De wedstrijd wordt dan de volgende dag vervolgd.

Wessem
De traditie wil dat de winnaar van het OLS het jaar erna de strijd om d'n Um mag organiseren. In 2004 won schutterij St. Joris de schietwedstrijden in Opglabbeek in België zodat Wessem op 3 juli 2005 166 schutterijen uit Nederlands en Belgisch Limburg (en een enkele vereniging uit Noord-Brabant) mag verwelkomen.

Link:
Wikipedia

Photos: